Mature woman with a cold and symptoms of congestion and blocked nose blows her nose into a tissue.

Flunssan oireet ja hoito - tunnista flunssa

Flunssa, jota nimitetään myös nuhakuumeeksi, on virusinfektio, jonka aiheuttavia viruksia on yli 200. Flunssan saa vain siten, että saat viruksen, joka leviää yleensä helpommin kuivassa ilmassa. Tämän vuoksi flunssa on yleisempi talvikuukausina. Kylmä ilma ei aiheuta flunssaa tai nuhakuumetta, vaikka useimmat ihmiset uskovat niin, vaan sitä levittävät ihmisryhmät, jotka ovat yhdessä lämmitetyissä tiloissa. Yskät ja aivastukset liikkuvat kuivassa ilmassa suljetuissa tiloissa ja levittävät virusta. Flunssaan ei ole hoitoa, mutta sen oireita voi helpottaa erilaisin kotihoitokonstein.

MITKÄ OVAT FLUNSSAN OIREET?

Huomaat yleensä, että olet saanut flunssan kun alat kärsiä kipeästä kurkusta, yskästä, väsymyksestä, kuumeesta, aivastelusta tai tukkoisesta nenästä. Tukkoinen nenä on yksi flunssan pahimmista oireista. Se voi tehdä hengittämisen vaikeaksi, mikä johtaa myös unen puutteeseen ja unen katkeamiseen.

Helpotusta flunssan oireisiin

Nuhakuumeeseen ei ole täsmähoitoa. Oireita voidaan kuitenkin hoitaa kotona yksinkertaisin kotihoidollisin toimenpitein. Flunssan oireita voit hoitaa lepäämällä tarpeeksi ja seuraamalla esimerkiksi seuraavia vinkkejä:

  • juo paljon nestettä (vältä kuitenkin kofeiinia sisältäviä juomia, esim. kahvia, teetä ja colajuomia) jotta lima irtoaa
  • kurkkukipua voit lievittää kurlaamalla suolavedellä
  • nenän limakalvojen verisuonia supistavat aineet helpottavat tukkoista oloa
  • suolaliuosta sisältävät nenäsuihkeet auttavat myös avaamaan hengitysteitä
  • kuumetta tai päänsärkyä voi hoitaa särkylääkkeellä
  • jos yskä on lievää, vesi ja mehut ovat todennäköisesti tehokkaampia kuin varsinaiset yskänlääkkeet
  • älä oleskele tupakansavussa.