Middle-aged woman with allergy blowing her nose

Mikä influenssa on ja miten se tarttuu?
 

Influenssa on hengitystietulehdus, joka esiintyy yleensä talvisaikaan. Influenssaa aiheuttavat ihmisille influenssavirukset, joita on eri päätyyppejä. Näistä päätyypeistä ihmisillä tavataan yleensä A- ja B-tyyppiä. Influenssa tarttuu ilmateitse eli esimerkiksi yskiessä ja aivastaessa sekä myös kosketuksen kuten kontaminoituneen ovenkahvan välityksellä. Tästä syystä influenssan torjunnassa henkilökohtaisella toiminnalla – kuten käsien pesulla ja nenäliinaan aivastamisella – on keskeinen rooli. Influenssa itää noin 1-3 päivää, ja on tärkeä muistaa, että tartunnan saanut voi levittää tautia jo ennen kuin oireet ilmenevät. Osa taudin kantajista on myös oireettomia.

Influenssan oireet

Aluksi influenssa voi tuntua vain normaalilta flunssalta. Influenssassa on kuitenkin vain 3 päävirusta, jotka aiheuttavat vakavamman infektion. Influenssan oireet tulevat nopeasti ja ovat yleensä pahimmillaan 2–3 päivän kuluttua. 5–8 päivän kuluttua sinun pitäisi alkaa tuntea olosi jo paremmaksi. Influenssan oireisiin kuuluvat mm. kuume, kipeä kurkku, päänsäryt, nivel- ja lihaskivut, väsymys, nenän tukkoisuus ja yskä. Lisäksi oireisiin voi kuulua myös esimerkiksi väsymystä, huimausta ja hikoilua. Oireet voivat siis olla varsin moninaiset ja eri henkilöillä erityyppiset.

Influenssan hoito kotona

Miten influenssasta pääsee eroon? Tavallisesti lääkäriin ei tarvitse mennä ja kotikonstit, kuten lepo ja runsas nesteiden juominen auttavat. Antibiootit eivät auta, sillä ne tepsivät vain bakteereihin, eivät viruksiin. Nenän tukkoisuus on yksi influenssan oireista. Nenän limakalvojen verisuonia supistavat aineet helpottavat tukkoista oloa. Suolaliuosta sisältävät nenäsuihkeet auttavat myös avaamaan hengitysteitä. Nenän avaamisen hyvä vaihtoehto on esimerkiksi Otrivin Comp.

Yleisesti on myös hyvä muistaa, että liian aikaisin tai sairaana töihin tai kouluun meneminen saattaa aiheuttaa influenssan tarttumisen työ- tai koulukavereihin, joten tässäkin mielessä riittävä lepo ja kotona pysyminen auttavat pitämään influenssan leviämisen paremmin hallinnassa.

Influenssan jälkeen ja jälkitaudit

Koska lepo on tärkeä elementti influenssan hoidossa, on tärkeä pidättäytyä liikunnasta oireiden ollessa päällä, ja raskaasta liikunnasta kunnes tauti on voitettu, ainakin viikko oireiden ilmestymisestä.