Mature Woman rubs her nose for persistent congestion symptoms.

Flunssa, influenssa vai poskiontelotulehdus - tiedätkö mikä sinua vaivaa?

Flunssa, influenssa ja poskiontelotulehdus liittyvät toisiinsa, sillä ne ovat kaikki ylähengitysteiden sairauksia. Osa niiden oireista on samantyyppisiä, mutta niillä on myös omat erityispiirteensä.

Mitä eroa on flunssalla ja influenssalla?

Lyhyesti sanottuna flunssa on viruksen aiheuttama, helposti tarttuva infektio. Flunssaa aiheuttavia viruksia on yli 200. Flunssa leviää, kun virus pääsee hengitysteihin sisäänhengityksen mukana tai kun ihminen koskettaa infektoituneita esineitä (esim. kynä, näppäimistö, puhelin) ja sen jälkeen silmiään tai suutaan. Influenssan oireet ilmaantuvat nopeammin kuin flunssan oireet. Niitä voivat olla kuume, kurkkukipu, päänsärky, lihassäryt, väsymys, tukkoisuus ja yskä. Sekä flunssa että influenssa ovat virusten aiheuttamia, mutta niiden oireissa on eroa. Lue lisää flunssan oireista ja influenssan oireista.

Mikä on poskiontelotulehdus ja miten se kehittyy

Poskiontelotulehdus voi olla virus- tai bakteeritulehdus, joka kehittyy yleensä nuhan tai flunssan seurauksena. Yleisimmin syynä ovat samat virukset, jotka aiheuttavat tavallisen flunssan.

Ihmisellä on neljä paria nenän sivuonteloita. Niiden seinämiä peittävät limakalvot pitävät nenän kosteana. Limakalvoille kertyy sisäänhengityksen mukana hengitysteihin päässeitä likahiukkasia ja bakteereita, jotka voivat aiheuttaa tulehdusreaktion. Näin flunssapotilaalle voi kehittyä poskionteloiden (tarkemmin nenän sivuonteloiden) tulehdus eli sinuiitti. Poskiontelotulehduksen tavallisimmat oireet ovat paineen tai kivun tunne kasvoilla sekä vuotava tai tukkoinen nenä. Tutustu tarkemmin poskiontelotulehduksen oireisiin.

Lue alapuolella olevista artikkeleista lisää miten voit helpottaa oireitasi.

Virus

FLUNSSA

Lue artikkeli

Virus/bakteeri

POSKIONTELOTULEHDUS

Lue artikkeli