Vaivaako nuha tai flunssa? Tunnista oireet ajoissa

 

 • Flunssa

  Flunssa

  • Onko minulla flunssa vai influenssa?

   Onko minulla flunssa vai influenssa?

   Vaikka molemmat ovat virusten aiheuttamia, influenssan ja flunssan (nuhakuumeen) oireet eroavat toisistaan. Influenssan oireet alkavat tavallisesti nopeasti, kun taas flunssan oireet tulevat hitaammin.

   Flunssan oireet alkavat usein kurkkukivulla. Muutaman päivän jälkeen oireina alkaa yleensä ilmaantua nenän tukkoisuutta ja yskää. Kuume on harvinaista aikuisilla, mutta vähäinen lämmönnousu on mahdollista. Flunssaan liittyvä kuume on tavallisempaa lapsilla.

   Influenssan oireet alkavat nopeammin kuin flunssan oireet. Influenssan oireisiin kuuluvat kuume, kipeä kurkku, päänsäryt, lihaskivut, väsymys, nenän tukkoisuus ja yskä. Useimmat influenssan oireet paranevat vähitellen 2–5 päivän kuluessa, mutta ei ole epätavallista, että oireet jatkuvat viikon tai pidempäänkin. Kausi-influenssaan ei tavallisesti liity ripulia tai oksentelua, ainakaan aikuisilla.

  • Miten monta flunssaa todennäköisesti sairastan vuoden aikana?

   Miten monta flunssaa todennäköisesti sairastan vuoden aikana?

   Useimmat aikuiset sairastavat flunssaa noin 2–5 kertaa vuodessa. Lapset kärsivät flunssasta yleensä useammin, sillä heidän immuunijärjestelmänsä ei ole vielä tarpeeksi kehittynyt.

  • Voiko flunssaa hoitaa antibiooteilla?

   Voiko flunssaa hoitaa antibiooteilla?

   Flunssat ovat tavallisesti virusten aiheuttamia. Antibiootit toimivat vain bakteereihin, eivät viruksiin. Säännöllinen tarpeettomien antibioottien käyttö voi vaarantaa terveyttä edistävien bakteerien toimintaa ruuansulatuselimistössä ja se voi kehittää resistanssin antibiooteille.

  • Miksi lapset saavat flunssan niin usein?

   Miksi lapset saavat flunssan niin usein?

   Kasvaessaan lapset kärsivät flunssasta yleensä harvemmin, koska heidän puolustusjärjestelmänsä vahvistuu. Nuoremmilla lapsilla on taipumus saada flunssa helpommin, sillä heidän vastustuskyky ei ole vielä niin kehittynyt.

  • Onko flunssaan parannuskeinoa?

   Onko flunssaan parannuskeinoa?

   Tavalliseen flunssaan ei ole parannuskeinoa. Oireita voi kuitenkin helpottaa, jotta esimerkiksi arjen askareista selviää paremmin. Yleensä oireet ovat pahimmat ensimmäisten 2–3 päivän aikana ja alkavat tämän jälkeen helpottaa.

   Flunssan oireita voidaan hoitaa särkylääkkeillä, kuten parasetamolilla tai ibuprofeenilla kipujen ja särkyjen, päänsäryn sekä kuumeen helpottamiseksi.

   Otrivin-tuotteilla voidaan hoitaa nenän tukkoisuutta, vuotavaan nenää ja poskiontelotulehduksen oireita.

  • Onko flunssaan rokotetta?

   Onko flunssaan rokotetta?

   Ainostaan influenssaa vastaan löytyy rokotteita

  • Miten flunssaa hoidetaan?

   Miten flunssaa hoidetaan?

   Flunssaan ei ole parannuskeinoa. Sen oireita voidaan kuitenkin hoitaa.

   Flunssan vaivatessa haluamme tehdä kaikkemme päästäksemme siitä eroon. Antibiooteista ei ole hyötyä flunssan hoidossa, koska antibiootit on suunnattu bakteereita eikä viruksia vastaan. Otrivin-nenäsumutteet helpottavat flunssapotilaan elämää avaamalla tukkoisen nenän. Muista myös juoda paljon nestettä, jotta elimistösi ei kuivu ja jaksaa ajaa infektion tiehensä.

  • Pitäisikö minun pysyä kotona, jos minulla on flunssa?

   Pitäisikö minun pysyä kotona, jos minulla on flunssa?

   Päätös riippuu sinusta. Sairaana altistat muut ympärillä olevat infektiolle. Jos pysyt kotona kun olet sairas, estät virusten leviämistä.

   Sairaana kannattaa myös huomioida, että yrittäessäsi toimia normaalisti sen sijaan, että jäisit kotiin, oireesi voivat pahentua, jolloin toipuminen vie pidempään.

  • Voiko flunssan saada kylmällä ilmalla ulkona olemisesta?

   Voiko flunssan saada kylmällä ilmalla ulkona olemisesta?

   Lyhyesti sanottuna: ei. Ainoa tapa saada flunssa on saada virus. Miksi ihmiset sitten sairastuvat useammin talvella? Siihen ei ole ehdotonta vastausta. Tavallisesti kun ulkona on kylmä, ihmiset viettävät enemmän aikaa sisällä, jossa virukset siirtyvät helpommin eteenpäin.

   On myös todisteita siitä, että virukset siirtyvät helpommin kuivassa ilmassa - juuri sellaisissa olosuhteissa, jotka lämmitys synnyttää. Lämpötilasta huolimatta virukset aiheuttavat flunssan, ei ulkona oleva lämpötila.

  • Lapsellani on flunssa. Mitä lääkettä pitäisi käyttää?

   Lapsellani on flunssa. Mitä lääkettä pitäisi käyttää?

   Tavallinen flunssa menee yleensä ohi itsestään. Yleensä oireet ovat pahimmat ensimmäisten 2–3 päivän aikana ja alkavat tämän jälkeen helpottaa.

   Flunssan oireita voidaan hoitaa särkylääkkeillä, kuten parasetamolilla tai ibuprofeenilla kipujen ja särkyjen sekä kuumeen helpottamiseksi.

   Lasten Otrivin avaa lapsen tukkoisen nenän ja helpottaa hengittämistä.

 • Poskiontelotulehduksen oireet

  Poskiontelotulehduksen oireet

  • Mikä on poskiontelotulehdus?

   Mikä on poskiontelotulehdus?

   Poskiontelotulehdus on nenän sivuonteloiden tulehdus.

   Poskiontelot aukeavat nenän onteloon ja ne auttavat tasoittamaan keuhkoihin saapuvan ilman lämpötilaa ja kosteuspitoisuutta. Normaalisti poskionteloissa muodostunut lima valuu nenään pienien kanavien kautta. Poskiontelotulehdus syntyy kun poskionteloiden limakalvot tulehtuvat ja nämä kanavat tukkeutuvat. Tulehdus vaikuttaa useimmin poskiluiden takana sijaitseviin poskionteloihin. Poskiontelotulehdus seuraa usein flunssasta ja se voi aiheuttaa kipua ja painetta otsassa, silmien ja leuan alueella. Jälkimmäinen voi tuntua hammaskivulta.

  • Mitkä ovat poskiontelotulehduksen oireet?

   Mitkä ovat poskiontelotulehduksen oireet?

   Jos tunnet kipua ja painetta kasvoissasi sekä nenäsi on tukkoinen tai vuotaa, on hyvin mahdollista, että sinulla on poskiontelotulehdus. Kipu ja paine kasvoissasi saattaa voimistua kun nojaat eteenpäin tai liikutat päätäsi. Jos poskiontelosi ovat hyvin kipeät tai sinulla on päänsärkyä, kuumetta ja nenästä tulee paksua eritettä, ota yhteyttä lääkäriin.

   Poskiontelotulehduksen yleisiä oireita ovat:
   · kipu ja arkuus kasvojen onteloissa
   · vuotava nenä
   · tukkoinen nenä
   · kuume
   · päänsärky
   · pahanhajuinen hengitys
   · nenästä tuleva paksu erite
   · yskä
   · kuume

  • Mikä aiheuttaa poskiontelotulehduksen?

   Mikä aiheuttaa poskiontelotulehduksen?

   Poskiontelotulehduksen voivat aiheuttaa:
   · virukset
   · bakteerit
   · allergiat
   · mekaaniset esteet

   Yleisimpiä poskiontelotulehduken aiheuttajia ovat samat virukset, jotka aiheuttavat flunssaa. Monilla henkilöillä, joilla on allergioita, kuten esimerkiksi allerginen nuha, poskiontelotulehdukset todennäköisesti uusiutuvat tai muuttuvat kroonisiksi. Myös nenän polyypit, vieraat esineet (yleensä lapsilla), rakenteelliset ongelmat nenässä (esimerkiksi vino väliseinä) ja muut tekijät voivat muodostaa esteitä nenätiehyisiin ja lisätä poskiontelotulehduksen riskiä.

  • Miten poskiontelotulehdus voidaan estää?

   Miten poskiontelotulehdus voidaan estää?

   Poskiontelotulehduksen todennäköisyyttä voidaan vähentää monin eri tavoin:
   · hoida nuhan tai allergioiden aiheuttamaa nenän tukkoisuutta mahdollisimman pian. Tämä voi ehkäistä bakteeri-infektion syntymistä poskionteloissa.
   · vältä kontaktia sellaisten henkilöiden kanssa, joilla on flunssa tai muu ylähengitysteiden infektio. Jos olet kontaktissa tällaisten henkilöiden kanssa, pese kätesi usein ja erityisesti oltuasi kontaktissa henkilön kanssa, jolla on infektio.
   · vältä tupakansavua kotona ja työpaikalla. Savu ärsyttää tulehtuneita limakalvoja nenässä ja poskionteloissa
   · jos sinulla on allergia, vältä tekijöitä, jotka saattaisivat käynnistää allergisen reaktion. Voit myös keskustella lääkärisi kanssa siedätyshoidosta.
   · vältä hengittämästä kuivaa ilmaa. Voit käyttää kotona ja töissä ilmankosteuttajaa lisäämään ilman kosteutta.

   Yleisesti ottaen tekijät, jotka ehkäisevät nuhaa, ehkäisevät myös akuuttia poskiontelotulehdusta. Paras ohje on elää terveellisesti. Älä tupakoi, liiku säännöllisesti, nauti vitamiinipitoisesta ruokavaliosta, ole raittiissa ilmassa, nuku riittävästi, rajoita alkoholin kulutusta ja vältä stressiä. Tämä vahvistaa immuunijärjestelmääsi ja auttaa ehkäisemään sairauksia.

  • Miten pitkään poskiontelotulehdus voi kestää?

   Miten pitkään poskiontelotulehdus voi kestää?

   Lievemmissä tapauksissa poskiontelotulehduksen oireet alkavat helpottua muutamassa päivässä. Poskiontelotulehdus voi olla joko akuutti (äkillinen) tai krooninen (pitkäkestoinen). Useimmat akuutit virusten aiheuttamat sinusinfektiot paranevat 10–14 päivässä.
   Jos tulehdus ei kuitenkaan poistu kokonaan ja poskiontelotulehduksen oireet (kuten kipu poskionteloissa, päänsärky, kuume) eivät parane tai ne pahenevat, on mahdollista, että poskiontelotulehdus on muuttunut krooniseksi. Tämä saattaa olla bakteerien aiheuttama ja vaatii antibioottihoitoa. Tästä syystä sinun tulisi kääntyä välittömästi lääkärin puoleen.

  • Milloin minun tulisi kääntyä lääkärin puoleen poskiontelotulehduksen vuoksi?

   Milloin minun tulisi kääntyä lääkärin puoleen poskiontelotulehduksen vuoksi?

   Akuutti poskiontelon tulehdus menee tavallisesti ohi viikossa tai kahdessa. Jos oireet kuitenkin jatkuvat edelleen tai pahenevat, ota yhteyttä lääkäriin.

  • Miten poskiontelotulehdusta hoidetaan?

   Miten poskiontelotulehdusta hoidetaan?

   Tukkoiseen nenään ja poskiontelotulehduksen oireisiin voidaan käyttää Otrivin-nenäsumutteita.

   Antibiootit eivät tehoa virusinfektioihin, joten ne eivät tehoa viruksen aiheuttamaan poskiontelotulehdukseen.
   Bakteerien aiheuttamaa poskiontelotulehdusta voidaan kuitenkin hoitaa antibiooteilla. Tunnet olosi todennäköisesti paremmaksi muutaman päivän kuluessa, mutta jotkut oireet voivat kestää viikkoja. Voit joutua ottamaan lääkettä pidempään, jos sinulla on krooninen poskiontelotulehdus.

   Lääkkeet, joita tavallisesti käytetään poskiontelotulehduksen hoidossa, muodostuvat seuraavien yhdistelmästä:
   · antibiootit, kuten amoksilliini, joka tappaa bakteereita
   · nenäsumutteet, jotka supistavat nenän laajentuneita pieniä verisuonia ja vähentävät nenän limakalvojen turvotusta
   · särkylääkkeet kuten parasetamoli ja ibuprofeeni, jotka helpottavat kipua ja kuumetta
   · mukolyytit, jotka ohentavat paksua limaa
   · kortikosteroidit kuten beklometasoni tai prednisoni, jotka vähentävät tulehdusta nenän tiehyissä. Joitakin kortikosteroideja käytetään sisäänhengitettynä nenäsumutteena allergioiden yhteydessä

  • Miten poskiontelotulehdusta voidaan hoitaa ilman lääkkeitä?

   Miten poskiontelotulehdusta voidaan hoitaa ilman lääkkeitä?

   Oireiden helpottamiseen on monia keinoja:
   · juo runsaasti nesteitä, mieluiten vettä
   · vältä savuisia paikkoja
   · laita lämmin ja kostea pyyhe kasvoillesi 5–10 minuutiksi kerrallaan useita kertoja päivässä
   · hengitä lämmintä, kosteaa ilmaa suihkusta, kylvystä tai kuumalla vedellä täytetystä astiasta
   · käytä suolavesihuuhtelua pitääksesi nenä auki ja poistaaksesi nenän eritteet sekä liman sitomat bakteerit, virukset ja bakteerit.

   Jos oireet jatkuvat tai pahenevat ota yhteyttä lääkäriin.

  • Onko poskiontelotulehdus tarttuva?

   Onko poskiontelotulehdus tarttuva?

   Virusinfektiot, jotka johtavat poskiontelotulehdukseen, voivat olla tarttuvia, kun taas bakteerien aiheuttamat poskiontelotulehdukset eivät tavallisesti ole.

   On tärkeä muistaa, että useimmat virusten aiheuttamat ylähengitysteiden infektiot aiheuttavat nenän tukkoisuutta, mikä voi vaikuttaa myös poskionteloihin. Jos viruksen aiheuttama infektio kestää pidempään kuin normaali flunssa, on mahdollista, että sinulla on viruksen aiheuttama poskiontelotulehdus.

   Bakteerin aiheuttama poskiontelotulehdus syntyy useimmiten viruksen aiheuttaman flunssan yhteydessä. Nenässä ja kurkussa on tavallisesti bakteereita. Nämä käyttävät virusinfektiota hyväkseen ja valtaavat tulehtuneet poskiontelot. Nämä poskiontelotulehdusta aiheuttavat bakteerit voivat siirtyä henkilöltä toiselle, mutta ne eivät aiheuta infektiota, elleivät olosuhteet ole sopivat.

 • Otrivinin käyttö

  Otrivinin käyttö

  • Voiko Otrivinia käyttää raskaana tai imettäessä?

   Voiko Otrivinia käyttää raskaana tai imettäessä?

   Verisuonia supistavan vaikutuksensa vuoksi Otrivinia ei pidä käyttää raskauden aikana. Neuvottele lääkärin kanssa, ennen kuin käytät Otrivinia imetysaikana.

  • Voiko Otrivinista tulla riippuvaiseksi?

   Voiko Otrivinista tulla riippuvaiseksi?

   On epätodennäköistä tulla riippuvaiseksi Otrivinista, jos sitä käytetään ohjeiden mukaisesti. Otrivinin aktiivinen ainesosa (ksylometatsoliini) on ollut Euroopassa markkinoilla yli 50 vuoden ajan ja sitä on käyttänyt yli 660 miljoonaa ihmistä. Lue aina pakkausseloste ennen kuin käytät Otrivinia ja noudata käyttöohjeita.

  • Miten Otrivinia käytetään?

   Miten Otrivinia käytetään?

   Käytä Otrivinia juuri siten kuin pakkausselosteessa kuvataan tai kuin lääkäri tai apteekkihenkilökunta ovat neuvoneet sinulle. Kysy tarvittaessa apteekista lisätietoja ja neuvoja. Jos havaitset haittavaikutuksia, kerro niistä lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle. Tämä koskee myös sellaisia mahdollisia haittavaikutuksia, joita ei ole mainittu pakkausselosteessa. Käänny lääkärin puoleen, ellei olosi parane tai se huononee.

  • Voivatko lapset käyttää Otrivinia?

   Voivatko lapset käyttää Otrivinia?

   Otrivin Säilytysaineeton 0,5 mg/ml -nenäsumute on tarkoitettu 1–11-vuotiaille lapsille. Tuotetta ei pidä antaa alle 1-vuotiaille lapsille. Käyttö tulee tapahtua aina aikuisen valvonnassa.

  • Mistä voin ostaa Otrivin-tuotteita?

   Mistä voin ostaa Otrivin-tuotteita?

   Otrivin-tuotteet ovat saatavilla reseptivapaasti apteekeista. Tarkat ostopaikat löydät kohdasta ----Etsi ostopaikka

 • Usein kysyttyjä kysymyksiä

  Usein kysyttyjä kysymyksiä

  • Onko minulla flunssa vai influenssa?

   Onko minulla flunssa vai influenssa?

   Vaikka molemmat ovat virusten aiheuttamia, influenssan ja flunssan (nuhakuumeen) oireet eroavat toisistaan. Influenssan oireet alkavat tavallisesti nopeasti, kun taas flunssan oireet tulevat hitaammin.

   Flunssan oireet alkavat usein kurkkukivulla. Muutaman päivän jälkeen oireina alkaa yleensä ilmaantua nenän tukkoisuutta ja yskää. Kuume on harvinaista aikuisilla, mutta vähäinen lämmönnousu on mahdollista. Flunssaan liittyvä kuume on tavallisempaa lapsilla.

   Influenssan oireet alkavat nopeammin kuin flunssan oireet. Influenssan oireisiin kuuluvat kuume, kipeä kurkku, päänsäryt, lihaskivut, väsymys, nenän tukkoisuus ja yskä. Useimmat influenssan oireet paranevat vähitellen 2–5 päivän kuluessa, mutta ei ole epätavallista, että oireet jatkuvat viikon tai pidempäänkin. Kausi-influenssaan ei tavallisesti liity ripulia tai oksentelua, ainakaan aikuisilla.

  • Miten monta flunssaa todennäköisesti sairastan vuoden aikana?

   Miten monta flunssaa todennäköisesti sairastan vuoden aikana?

   Useimmat aikuiset sairastavat flunssaa noin 2–5 kertaa vuodessa. Lapset kärsivät flunssasta yleensä useammin, sillä heidän immuunijärjestelmänsä ei ole vielä tarpeeksi kehittynyt.

  • Voiko flunssaa hoitaa antibiooteilla?

   Voiko flunssaa hoitaa antibiooteilla?

   Flunssat ovat tavallisesti virusten aiheuttamia. Antibiootit toimivat vain bakteereihin, eivät viruksiin. Säännöllinen tarpeettomien antibioottien käyttö voi vaarantaa terveyttä edistävien bakteerien toimintaa ruuansulatuselimistössä ja se voi kehittää resistanssin antibiooteille.

  • Miksi lapset saavat flunssan niin usein?

   Miksi lapset saavat flunssan niin usein?

   Kasvaessaan lapset kärsivät flunssasta yleensä harvemmin, koska heidän puolustusjärjestelmänsä vahvistuu. Nuoremmilla lapsilla on taipumus saada flunssa helpommin, sillä heidän vastustuskyky ei ole vielä niin kehittynyt.

  • Lapsellani on flunssa. Mitä lääkettä pitäisi käyttää?

   Lapsellani on flunssa. Mitä lääkettä pitäisi käyttää?

   Tavallinen flunssa menee yleensä ohi itsestään. Yleensä oireet ovat pahimmat ensimmäisten 2–3 päivän aikana ja alkavat tämän jälkeen helpottaa.

   Flunssan oireita voidaan hoitaa särkylääkkeillä, kuten parasetamolilla tai ibuprofeenilla kipujen ja särkyjen sekä kuumeen helpottamiseksi.

   Lasten Otrivin avaa lapsen tukkoisen nenän ja helpottaa hengittämistä.

  • Mikä on poskiontelotulehdus?

   Mikä on poskiontelotulehdus?

   Poskiontelotulehdus on nenän sivuonteloiden infektio tai tulehdus.

   Poskiontelot aukeavat nenän onteloon ja ne auttavat hallitsemaan keuhkoihin saapuvan ilman lämpötilaa ja kosteuspitoisuutta. Normaalisti poskionteloissa muodostunut lima valuu nenään pienien kanavien kautta. Poskiontelotulehdus syntyy kun poskionteloiden limakalvot tulehtuvat ja nämä kanavat tukkeutuvat. Tulehdus vaikuttaa useimmin poskiluiden takana sijaitseviin poskionteloihin. Poskiontelotulehdus seuraa usein flunssasta ja se voi aiheuttaa kipua ja painetta otsassa, silmien ja leuan alueella. Jälkimmäinen voi tuntua hammaskivulta.

  • Miten poskiontelotulehdus voidaan estää?

   Miten poskiontelotulehdus voidaan estää?

   Poskiontelotulehduksen todennäköisyyttä voidaan vähentää monin eri tavoin:
   · hoida nuhan tai allergioiden aiheuttamaa nenän tukkoisuutta mahdollisimman pian. Tämä voi ehkäistä bakteeri-infektion syntymistä poskionteloissa.
   · vältä kontaktia sellaisten henkilöiden kanssa, joilla on flunssa tai muu ylähengitysteiden infektio. Jos olet kontaktissa tällaisten henkilöiden kanssa, pese kätesi usein ja erityisesti oltuasi kontaktissa henkilön kanssa, jolla on infektio.
   · vältä tupakansavua kotona ja työpaikalla. Savu ärsyttää tulehtuneita limakalvoja nenässä ja poskionteloissa
   · jos sinulla on allergia, vältä tekijöitä, jotka saattaisivat käynnistää allergisen reaktion. Voit myös keskustella lääkärisi kanssa siedätyshoidosta.
   · vältä hengittämästä kuivaa ilmaa. Voit käyttää kotona ja töissä ilmankosteuttajaa lisäämään ilman kosteutta.

   Yleisesti ottaen tekijät, jotka ehkäisevät nuhaa, ehkäisevät myös akuuttia poskiontelotulehdusta. Paras ohje on elää terveellisesti. Älä tupakoi, liiku säännöllisesti, nauti vitamiinipitoisesta ruokavaliosta, ole raittiissa ilmassa, nuku riittävästi, rajoita alkoholin kulutusta ja vältä stressiä. Tämä vahvistaa immuunijärjestelmääsi ja auttaa ehkäisemään sairauksia.

TARVITSETKO PIKAISTA APUA?

Etsi lähin ostopaikka tai osta verkosta.

Etsi ostopaikka